Potatisfestivalen

Helgen innan midsommar varje år ställer Alingsås stad till med en stor fest. Det är potatisfestivalen som både invånare och turister gör till en stor folkfest som sträcker sig över hela helgen. Det bjuds bland annat på artister, dans, ankrace och marknad. Och självklart otroliga mängder potatis och annan mat!

När potatisen kom till Sverige

Alingsås kallas sedan gammalt för Potatisstaden. Detta sedan alingsåsaren Jonas Alströmer införde potatisen i Sverige, och gjorde den till en naturlig del av den svenska husmanskosten. Jonas Alströmer levde i början av 1700-talet men hans minne firas än idag genom potatisfestivalen som hålls en gång om året i Alingsås.

Något spännande för alla

Potatisfestivalen växer sig större för varje år och det finns gott om aktiviteter för alla åldrar. Mindre barn kan ägna sig åt ansiktsmålning, hoppborg och se föreställningar av trollkarlar och andra kända personer. För de lite äldre arrangeras alltid flera spelningar under helgen med stora svenska artister. Bland annat har Syster Sol och Linda Pira besökt Alingsås för att fira potatisens uppkomst.

Självklart erbjuds även mer klassiska folkfest-aktiviteter. Ett ankrace går genom ån, det finns gott om marknadsstånd som säljer allt möjligt. Men främst är det såklart potatisen som står i centrum, och matmarknaden brukar vara en av de största anledningarna till att turister besöker festivalen.

En årlig tradition

Festivalen har utöver stadens invånare många återkommande besökare från andra håll i landet. Tack vare att festivalen återkommer under samma helg varje år har många bokat in det som en tradition. Alingsås har ett bra läge med nära till flera stora städer, bland annat Göteborg. Det gör att många turister enkelt kan ta sig förbi på en dagstripp. Skulle någon tröttna på potatisen så gör det ingenting heller. Alingsås är även känt som kaféernas stad, och det finns gott om ställen att slinka in på både för en lunch och för en fika.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *