Matmarknaden på Nolbygård

I sommar gästas Alingsås av matproducenter i mängder. Varje lördag fylls Nolbygård av försäljare med dignande matstånd. Förhoppningsvis dyker det också upp en och annan potentiell köpare med lite kurr i magen. Matmarknaden pågår från tidiga juni till sena september.

Alla är välkomna

På matmarknaden välkomnas alla säljare som gillar att skapa ätbara produkter. Det är nämligen en marknad som inte enbart är till för kommersiella säljare utan även riktar sig till privatperson som vill sälja sina kreationer. Marknadens nyckelord är lokalproducerat.

Bakgrunden

Den bakomliggande orsaken till sommarens matprojekt är den negativa mattrend som ses i Sverige. Svenska konsumenter köper mycket mat men det är en relativt liten del av maten som faktiskt har producerats i Sverige. Detta vill arrangören ändra på genom att se till så att lokalt odlad mat kan nå ut till vanligt folk.

Bli inspirerad

Tanken är inte bara att man ska bli inspirerad att köpa svenska mat, arrangören hoppas nämligen också att folk ska bli inspirerade att odla och tillverka mat. Få saker entusiasmerar så pass som det gör att möta någon annan som är passionerad över sitt hantverk.

Alldeles gratis

För säljarna finns ingen hyra av marknadsstånd och ingen anmälan behöver göras. Det är alltså alldeles gratis att sälja på matmarknaden och självfallet tas inte någon försäljningsavgift eller provision ut. Det man som försäljare lyckas tjäna på sina varor, det får man också ta med sig hem.

Lokalproducerat

Arrangören säger sig medvetet ha undvikit att bestämma var gränsen för lokalproducerat går. Arbiträra gränser har trots allt inte så stor betydelse, istället är det viktigaste att produkterna har odlats eller framställts av försäljarna själva.

Nolbygård

Nolbygård är den perfekt platsen för matmarknaden. Det är ett ställe som lokalbefolkningen redan associerar med mat tack vare det mycket populära ekobageriet och kaféet. Dessutom är det en grön oas som ligger ganska centralt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *