Kalmar – Hansastaden

Kalmar är en småländsk och relativt stor stad som ligger i sydöstra Sverige. Här i denna staden bor det runt 38 000 invånare och Kalmar är Smålands tredje största stad efter Jönköping och Växjö. I Kalmar finns många fina ställen som man kan besöka.

Kalmar stadspark

Den ligger intill vattnet och ligger mycket naturskönt trots att Kalmar är en större stad. Marken som Kalmar slott ligger på donerades av Johan Jeansson som var grosshandlare. Själva parken blev anlagd 1877-1880.

Här är mycket lugnt och mycket vackert. Det är en vad de vackraste parkerna som finns i Sverige. Här kan man sitta och njuta av det gröna som denna vackra natur omger parken. Ta med sig en kopp kaffe och läsa en bok är mycket avslappnande. Här går inte bara turisterna utan här möter man dessutom de som bor i Kalmar.

Kalmar slott

Denna vackra och stiliga byggnad kallades för rikets nyckel och det var på grund av att slottet en gång varit en betydelsefull försvarsanläggning under en lång tid och att slottet ligger på ett sådant strategiskt läge som det gör.

Slottets historia sträcker sig mer än 800 år tillbaka i tiden och sedan dess har många drottningar och konungar satt sin prägel här sedan de tog över och regerade på slottet.

Något som är populärt här är spökvandringarna som man kan göra och man kan få en guidad tur till fängelsehålorna.

Besöker man slottet så får man garanterat lära sig en hel del om slottets historia samtidigt som man kan beundra slottets vackra arkitektur. Här kan man även gå på spännande utställningar

 Ölandsbron

Ja själva Ölandsbron är kanske ingen stor sevärdhet i sig men den är länken till många andra fina sevärdheter som är synd att missa när man är i Kalmar. Denna bro är Sveriges längsta bro med sina 6072 meter. Brons bredd är 13 meter och höjden är 41 meter. Bron invigdes av dåvarande kronprinsen den Carl Gustav, (vår konung idag) den 30 september. Denna bro är avgiftsfri så att komma till Öland som ligger på andra sidan sundet är lätt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *